Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΡΧΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΑΜΟΥ

Συστήνεται Αυτοδιοικητική Κίνηση για τον Δήμο της Σάμου  με την επωνυμία ΣΑΜΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ 

Ο κύριος στόχος της Δημοτικής κίνησης είναι να βοηθήσει να δημιουργηθούν στο Δήμο Σάμου οι συνθήκες εκείνες ώστε οι πολίτες να αρχίσουν και πάλι να ενδιαφέρονται ενεργά για τα προβλήματα και το μέλλον του Δήμου τους, να ενεργοποιούνται και να συμμετέχουν αποφασιστικά στην επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν καθημερινά.
Να αποτελέσει το έναυσμα για μια συλλογικότητα και να δραστηριοποιήσει όλους τους κατοίκους της Σάμου, οι οποίοι θέλουν να πραγματώσουν τις αρχές:
-               της Δημοκρατίας και της Συμμετοχής
-          την Αλληλεγγύης, της Κοινωνικής δικαιοσύνης και της Ισότητας μεταξύ όλων των ανθρώπων
-               της Βιώσιμης Οικονομικής και Πολιτισμικής ανάπτυξης
-          της Προστασίας του Φυσικού, Κοινωνικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος στα πλαίσια της Αυτοδιοίκησης του νησιού της Σάμου
Μια Δημοτική Κίνηση με αρχές που οραματίζεται, βουλεύεται και υλοποιεί, όχι μόνο με άξονα τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά παρεμβαίνει πολλαπλώς στην καθημερινότητα του νησιού.

Ειδικότεροι στόχοι:
1.     Να είναι σε επαφή και επικοινωνία με τους συμπολίτες μας στις τοπικές και δημοτικές κοινότητες του Δήμου Σάμου, τις συνοικίες και τα χωριά, να καταγράφει τα προβλήματα, να τα δημοσιοποιεί και μέσω του κατάλληλου επιστημονικού προσωπικού να προωθεί λύσεις ή να ασκεί ουσιαστική κριτική στη δημοτική αρχή.
2.     Να συγκροτεί τεκμηριωμένη παρέμβαση στα όργανα του Δήμου.
3.     Να ζωντανεύει τις διαδικασίες λογοδοσίας και λαϊκής συμμετοχής στις Δημοτικές Ενότητες, τις Κοινότητες και σε κάθε επί μέρους θεσμική οντότητα του Δήμου.
4.     Να οργανώνει δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης καθώς και υπεράσπισης του δημόσιου χώρου και του φυσικού πλούτου του Νησιού μας, οργανώνοντας την αντίσταση στην άμεση και έμμεση ιδιωτικοποίηση κρίσιμων κοινωνικών και αναπτυξιακών τομέων του Δήμου (απορρίμματα, νερό, ενέργεια, κοινωνικές υπηρεσίες).
5.     Να απαιτεί την  «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ» σε όλες τις πράξεις και αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής.
6.     Η συνεργασία, η ευημερία, η πρόοδος, η καλλιέργεια σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της, των δημοτών και των κατοίκων του Δήμου Σάμου, με γνώμονα την ελευθερία της σκέψης και της κοινωνικής συνείδησης.
7.     Η ταυτόχρονη ανάπτυξη του πνεύματος του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς.
8.     Η δημιουργία περιβαλλοντολογικής και οικολογικής, συνείδησης και πράξης.
9.     Να συνεργάζεται και να δικτυώνεται με άλλες Κινηματικές προσπάθειεςσε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπου μπορεί να επιτευχθεί σύγκλιση των απόψεων.
10. Να προωθεί την ενίσχυση δομών Αυτοδιαχείρησης στο Νησί.
11. Η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών μέσω ανακοινώσεων και εντύπων ή ηλεκτρονικών μέσων.
12. Η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων, συσκέψεων, ημερίδων και άλλων μαζικών δράσεων που θα συμβάλουν ταυτόχρονα στη συλλογική σκέψη και την επεξεργασία προτάσεων.

ΜΕΛΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Μέλος της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Σάμου μπορεί να είναι κάθε άνδρας ή γυναίκα που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος, διαμένει ή δραστηριοποιείται επαγγελματικά, κοινωνικά, πολιτιστικά, στο Δήμο Σάμου, αποδέχεται τις αρχές αυτής της Δημοτικής Κίνησης και δεν συμμετέχει ή δεν προσφέρει παράλληλα τις υπηρεσίες του σε άλλη Δημοτική Κίνηση.
Κάθε εγγραφή επικυρώνεται από την Γ.Σ., μετά από γραπτή αίτηση του ενδιαφερόμενου υποψήφιου μέλους.
Όλα τα μέλη είναι ισότιμα και υποχρεούνται να λειτουργούν με σεβασμό στις αρχές τις δημοκρατίας. Η μη τήρηση των αρχών της δημοκρατίας αποτελεί λόγο αποκλεισμού από την Δημοτική Κίνηση με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

ΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Οι οικονομικοί πόροι της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Σάμου, προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της, προέρχονται από τις:
·           Συνδρομές των μελών. Ορίζεται και αναπροσαρμόζεται μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Οι μαθητές, φοιτητές, άνεργοι δεν πληρώνουν συνδρομή.  Γενικά καταβάλλεται προσπάθεια να υπάρχουν πόροι, αλλά και να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες ζωής των μελών. Οι οικονομικοί υπεύθυνοι δεν επιτρέπεται να δημοσιοποιούν τα προσωπικά δεδομένα των μελών.
·        Εισπράξεις από εκδηλώσεις, καταχώρηση διαφημίσεων σε ηλεκτρονικό ή έντυπο μέσο και δωρεές.
·           Υποχρεωτικές Καταβολές ποσοστού της αμοιβής των μελών που καταλαμβάνουν Δημοτικές θέσεις επ’ αμοιβή, Το ποσοστό αυτό ορίζεται από την Γενική Συνέλευση, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες εκάστου μέλους που κατέλαβε θέση και το ύψος της προβλεπόμενης αμοιβής

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ - ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
Οι Γενικές Συνελεύσεις της ολομέλειας αποτελούν το ανώτατο όργανο αυτής της Δημοτικής Κίνησης . Η ολομέλεια συνεδριάζει κάθε μήνα και έκτακτα όποτε η Συντονιστική Επιτροπή κρίνει απαραίτητο ή απαιτηθεί από το 10% των μελών της κίνησης γραπτά ή ηλεκτρονικά. Η ολομέλεια σχεδιάζει την πολιτική της Δημοτικής Κίνησης και λαμβάνει αποφάσεις για την στρατηγική που θα ακολουθηθεί για όλα τα θέματα του δήμου Σάμου. Μια φορά κάθε 6 μήνες εγκρίνεται ο ισολογισμός εσόδων/εξόδων, εκλέγεται η Συντονιστική Επιτροπή και ορίζονται οι θεματικές ομάδες. Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής έχουν δικαίωμα επανεκλογής για τέσσερις μόνο διαδοχικές 6μηνες θητείες. Όλα τα μέλη ειδοποιούνται γραπτώς για την μέρα, ώρα και τον χώρο της Συνέλευσης με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή τηλεφωνικώς εφόσον δεν έχουν, τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν. Αν το 5% των εγγεγραμμένων μελών αποδείξει τεκμηριωμένα ότι δεν κλήθηκε έγκαιρα, η συνέλευση και οι αποφάσεις της ακυρώνονται.
Όλες οι αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένων και των εκλογών συντονιστικών οργάνων, λαμβάνονται με την θετική ψήφο των 2/3 των συμμετεχόντων στην συνέλευση εγγεγραμμένων μελών. Δεν νοείται καμία ποσόστωση σε καμία ψηφοφορία ή εκλογή με επίκληση ιδιότητας μέλους. Απαρτία της ολομέλειας υπάρχει όταν παραβρίσκεται το 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών της Κίνησης. Σε περίπτωση μη απαρτίας η Γ.Σ. επαναλαμβάνεται την επόμενη εβδομάδα, την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο, όπου η Συνέλευση έχει απαρτία με τα παραβρισκόμενα εγγεγραμμένα μέλη.

ΣΥΝOΤΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (Σ.Ε.)
Η Συντονιστική επιτροπή είναι 21 μελής και εκλέγεται από την ολομέλεια με ανοιχτή ή μυστική ψηφοφορία, με δυνατότητα εθελοντικής συμμετοχής και περισσοτέρων ατόμων. Θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3 μέλη από καθένα από τα 4 δημοτικά Διαμερίσματα του Νησιού (Καρλόβασι, Μαραθόκαμπος, Πυθαγόρειο, Βαθύ) και δύο άτομα που θα έχουν την ευθύνη του ταμείου. Η συντονιστική επιτροπή έχει τις παρακάτω αρμοδιότητες:
·         Συγκαλεί και συντονίζει την Γενική Συνέλευση, καθώς και εισηγείται τα θέματα της ημερήσιας διάταξης
·         Ασχολείται με όλα τα διοικητικά και πρακτικά θέματα που ανακύπτουν (πληρωμές, αλληλογραφία, ειδοποίηση μελών, μητρώο μελών κλπ)
·         Συνεργάζεται με τις Θεματικές και τοπικές ομάδες
·         Προβάλει τις θέσεις, τις δράσεις και τους σκοπούς της κίνησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης
·         Μετέχει στα δημοτικά συμβούλια, ενημερώνει και μεταφέρει στην ολομέλεια το πολιτικό κλίμα και τα συμβαίνοντα καθημερινά στο δημοτικό συμβούλιο και το δήμο
·         Η Σ.Ε. παρακολουθεί, μεταξύ δυο συνεδριάσεων της Γενικής Συνέλευσης, την υλοποίηση των αποφάσεων, διεκπεραιώνει / αναθέτει ειδικά καθήκοντα και τομείς ευθύνης στα μέλη της, όπως οι συντονιστές των θεματικών ομάδων, αλλά δεν υποκαθιστά την Συνέλευση.

Η Συντονιστική Επιτροπή με εσωτερική ψηφοφορία μπορεί για θέματα επείγοντα να παίρνει πρωτοβουλίες στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων των Γ.Σ., οι οποίες να κρίνονται μετά από την επόμενη Γ.Σ.

Η Συντονιστική Επιτροπή μπορεί να εκλέξει μικρότερο όργανο "Εκτελεστική Γραμματεία" για την καθημερινή δουλειά και εκπροσώπηση της κίνησης, καθώς και τον συντονιστή αυτής


ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 

Ομάδα για την καθημερινή παρακολούθηση της δουλειάς στο δημοτικό συμβούλιο (συνεδριάζει τακτικά 1-2 φορές την εβδομάδα ή και εκτάκτως). Κύρια αρμοδιότητα είναι οι ανάγκες των εκπροσωπήσεων στο Συμβούλιο και τα άλλα όργανα και οργανισμούς του Δήμου.Έχει μόνο εκτελεστικό χαρακτήρα: αναλαμβάνει να προετοιμάζει τις παρεμβάσεις μας στα όργανα, να συνεργάζεται με ειδικούς του χώρου μας και να προετοιμάζει για την ανά μήνα στρατηγική και τακτική της εισηγήσεις προς την Γ.Σ., η οποία έχει και την τελική ευθύνη. Συνεργάζεται στενά με την Συντονιστική Επιτροπή και για πολύ έκτακτα, μη προβλέψιμα στο μεσοδιάστημα των 3 μηνών σοβαρά ζητήματα, με ευθύνη της Σ.Ε. καλείται έκτακτη Γ.Σ.
 Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Κίνησης αποτελούν μέλη της υποχρεωτικά και τα ορισμένα μέλη Δ.Σ. Νομικών Προσώπων του Δήμου. Επίσης συμμετέχουν τουλάχιστον 5 μέλη, που δεν είναι αιρετοί του Δήμου, οι οποίοι ορίζονται από την Γενική Συνέλευση, ή δυνατόν με συμφωνία εκ περιτροπής κάθε εξάμηνο.Εκλεγμένοι Δημοτικοί ή άλλοι σύμβουλοι που διαφοροποιούνται με τις βασικές αρχές και το πλαίσιο αρχών της κίνησης, αλλά και τις επιλογές και αποφάσεις της σύμφωνα με αυτό και δεν δείχνουν πνεύμα συνεργασίας και συντροφικότητας στα πλαίσια της Δημοτικής Ομάδας, παραπέμπονται στην Γ.Σ. Ορίζεται Συντονιστής της Δημοτικής Ομάδας.

            ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Συγκροτούνται ειδικές ομάδες για θέματα ενδιαφέροντος με εθελοντική συμμετοχή στους παρακάτω τομείς:
·         Αγροτικής Ανάπτυξης, Μεταποίησης, Εμπορίου & Τουρισμού
·         Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος
·         Υγείας, -Κοινωνικής Πολιτικής & Κοινωνικών Παρεμβάσεων
·         Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού 
·         Υποδομών, Δικτύων και Τεχνικών Έργων 
·         Δημοτικού Προγραμματισμού 
·         Δικαιωμάτων & Διαφάνειας  

Με απόφαση της ΓΣ, μπορεί να συνενώνονται θεματικές ομάδες ή να δημιουργούνται νέες, εφόσον το επιβάλλουν επιχειρησιακές ανάγκες της κίνησης.
Σκοπός αυτών των ομάδων είναι ο σχεδιασμός και η κατάθεση προτάσεων προς την επίτευξη των στόχων της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Σάμου, η χάραξη της πολιτικής κίνησης και η υποβοήθηση και συνεργασία με άλλες ομάδες με κοινό στόχο. Οι προτάσεις και οι κινήσεις τους πρέπει να εγκρίνονται από την ολομέλεια στην Γ.Σ.
Οι θεματικές ομάδες:
·         Συνεδριάζουν τακτικά ή όποτε υπάρχει ανάγκη, σε ημερομηνία και ώρα που ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα, ενώ ενημερώνονται και με email/τηλ όσοι/ες έχουν δηλώσει ενδιαφέρον
·         Συνεργάζονται στενά με την Σ.Ε.
·         επικοινωνούν και συνεργάζονται με αντίστοιχες κινήσεις πολιτών, κοινωνικούς φορείς, και επιστήμονες
·         σχεδιάζουν εκδηλώσεις, καμπάνιες, ημερίδες και δράσεις και δημοσιοποιούν τη δουλειά τους στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα της κίνησης.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ Μπορούν να συγκροτηθούν ανά Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα, εφόσον υπάρχουν τουλάχιστον 3 μέλη της κίνησης. Μπορούν να συγκροτηθούν και σε Δια-Κοινοτική βάση εφόσον συνενώνουν γειτονικές Κοινότητες, μπορούν να συγκροτηθούν και σε επίπεδο συνοικίας Οι Τοπικές Ομάδες, οργανώνουν αυτόνομα τον τρόπο λειτουργίας τους, με έμφαση τόσο στην ανάγκη να εκπροσωπούν την Κίνηση στα Τοπικά Συμβούλια όσο και στο και να βγαίνουν εξωστρεφώς στα χωριά  και να «διαμορφώνουν» (και όχι απλά να παρακολουθούν) την τοπική κοινωνική ατζέντα.
Οι Τοπικές Ομάδες μπορεί να συγκαλούν  ανοιχτές Γενικές Συνελεύσεις, στις διαδικασίες των οποίων μπορεί να λαμβάνουν μέρος και μη μέλη της κίνησης.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ
Γίνεται από την Γ.Σ.  σε ειδική σύσκεψη όπου παρίσταται υποχρεωτικά το 50% +1 των εγγεγραμμένων μελών. Κάθε υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος πρέπει να είναι μέλος της Κίνησης και να έχει την έγκριση τουλάχιστον του 30% του Σώματος.

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Γίνεται από την Γ.Σ.  σε ειδική σύσκεψη όπου παρίσταται υποχρεωτικά το 50% +1 των εγγεγραμμένων μελών, όπου με μυστική ψηφοφορία αναδεικνύεται ο υποψήφιος Δήμαρχος. Δικαίωμα εκλέγεσθαι έχουν όλα τα μέλη. Στην περίπτωση που υπάρχει ένας υποψήφιος, τότε η εκλογή γίνεται δια ανατάσεως της χειρός. Ο Υποψήφιος Δήμαρχος πρέπει να λάβει την πλειοψηφία των 50%+ 1 των θετικών προς το πρόσωπό του ψήφων.
Σε περίπτωση όπου η πρώτη ψηφοφορία δεν αναδείξει δήμαρχο  η διαδικασία επαναλαμβάνεται ανάμεσα στους 2 πρώτους. Δεν έχει δικαίωμα να οριστεί υποψήφιος Δήμαρχος για τρίτη (3) φορά το ίδιο πρόσωπο.

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΡΧΩΝ
Η τροποποίηση του ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΑΡΧΩΝ  μπορεί να γίνει μόνο από 2 διαδοχικές  Γενικές  Συνελεύσεις που συγκαλούνται  γι’ αυτό το σκοπό με απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός μήνα, οι οποίες θα συμφωνήσουν στις ίδιες αλλαγές- προσθήκες.




ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Η ύπαρξη και η ομαλή δημοκρατική λειτουργία του σχήματος εξασφαλίζεται μόνο και αποκλειστικά με τη φυσική παρουσία στη δράση των μελών του. Στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων θα πρέπει να εξαντλείται η δυνατότητα απόφασης με συναίνεση, αλλά στις περιπτώσεις που αυτό δεν εξασφαλίζεται, οι αποφάσεις θα παίρνονται με ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3.
Προτείνεται εναλλαγή των εκλεγμένων προσώπων με απόφαση της Γ.Σ.
Υιοθετούμε τον ανοιχτό και διαφανή τρόπο λειτουργίας, ενισχύοντας ενδελεχώς τις δημοκρατικές διαδικασίες. Αυτή η γενική αρχή όχι μόνο δεν αποκλείει αλλά  ενισχύει  τις συγκροτήσεις σε τοπικό επίπεδο. Σε αυτή τη βάση, ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή, με συμβουλευτική γνώμη, στις διαδικασίες του σχήματος και πολιτών που έχουν επιλέξει να μην ενταχθούν σε αυτό.




1 σχόλιο: