Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Παραχώρηση Αεροδρομίων και άλλα τινά μέτρα..

ΣΑΜΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ανατροπής και Δημιουργίας


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 ΜΑΙΟΥ 2015

                        Επειδή πολλά λέγονται και περισσότερα ακούγονται για τη συνέπεια   λόγων και έργων των δύο αυτοδιοικητικών κινήσεων της Αριστεράς, διευκρινίζουμε ότι δεν έχουμε μετατοπιστεί σπιθαμή από τις θέσεις που υποστηρίζαμε πριν  και μετά τις περσινές αυτοδιοικητικές και τις πρόσφατες εθνικές εκλογές και συγκεκριμένα:         
           
1. Παραμένουμε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση του Κρατικού Αεροδρομίου ΣΑΜΟΥ « Αρίσταρχος ο Σάμιος» γιατί, πλέον των άλλων σημαντικών εθνικών και κοινωνικών λόγων, είναι ζημιογόνα στην ουσία για το Δημόσιο.  Ενώ σήμερα το Αεροδρόμιο της Σάμου, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, αποφέρει ετήσια έσοδα στο δημόσιο 3,5 εκ ευρώ, η παραχώρησή του θα αποφέρει στο δημόσιο περίπου 1,7 εκ ευρώ, δηλαδή  λιγότερα από τα μισά. Αυτό προκύπτει από την αναλογιστική κατανομή, σε 14 παραχωρούμενα Περιφερειακά Αεροδρόμια του εφάπαξ τιμήματος ύψους 1,2 δις ευρώ και του ετήσιου μισθώματος όλων, που ανέρχεται στα 22,3 εκ ευρώ. Αυτό κυρίως που φαίνεται να κερδίζει το Δημόσιο είναι η εφάπαξ εισροή στα ταμεία του σημαντικού ποσού, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή του χρέους. Έτσι από την μια θα έχουμε μακρόχρονη ζημία, από την άλλη θα μας επιβληθεί η εκποίηση ουσιαστικά των αναπτυξιακών μας εργαλείων για την ικανοποίηση των συμφερόντων των λεγόμενων «δανειστών», ανάμεσα σε άλλους και η Γερμανική Κυβέρνηση που φαίνεται να επέβαλε την μονοπωλιακή παρουσία της Γερμανικής, Δημόσιου συμφέροντος,  Εταιρίας «Fraport» στα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια.
Δεν θέλουμε να δεχτούμε λοιπόν ότι μια Ελληνική Κυβέρνηση που εκλέχτηκε με κεντρικά αιτήματα την αντίσταση στην Χρεωκρατία και την απαγκίστρωση από τα Μνημόνια θα προχωρήσει σε αυτήν την «Ναπολεόντεια» ετεροβαρή, ουσιαστικά μακρόχρονα επιζήμια για την Χώρα και τον Λαό συμφωνία, έστω «χρυσώνοντας το χάπι» με μικρές επιμέρους αλλαγές.
Επιπλέον η συμφωνία θα επιβαρύνει την τιμή κάθε εισιτηρίου με 14,5 ευρώ για τα πέντε πρώτα χρόνια και επιπλέον 6,5 για τα υπόλοιπα μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Επίσης  Διακυβεύονται θέσεις εργασίας σε εποχή μεγάλης ανεργίας και μάλιστα σε τόπο που μαστίζεται από αυτή.                          
 2. Επιμένουμε στην άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ γιατί είναι ένας χαρατσικός φόρος και άρα άδικος. Δεν συμβιβαζόμαστε με την τάχα μου πιο δίκαιη εφαρμογή του, που κατά τη γνώμη μας δεν τον απενοχοποιεί ούτε τον απαλλάσσει από τον όρο του απεχθούς χαρατσιού
3. Είμαστε κατά της οποιασδήποτε αύξησης του ΦΠΑ στο νησί μας γιατί θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας. Το γεγονός ότι για τους μόνιμους κατοίκους θα υπάρξει κάποια επιστροφή ΦΠΑ με την κατάθεση αποδείξεων, όπως ανακοινώθηκε από τηλεόρασης, δεν αίρει την ζημιά στον Τουρισμό, έστω από τον Σεπτέμβριο και μετά. Έχουμε το πρόβλημα με τις συγκοινωνίες, δεν είναι δυνατόν να προσθέσουμε και άλλο. Είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει πιθανότατα θέσεις ανεργίας, στην προσπάθεια των επιχειρηματιών να διατηρήσουν τις τιμές χαμηλά.

                           Τονίζουμε ότι στηρίζουμε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για μια συμφέρουσα συμφωνία με τους δανειστές, θεωρούμε όμως τα παραπάνω ως θέσεις που χαράσσουν τις δικές μας κόκκινες γραμμές. Είναι θέμα πολιτικής εντιμότητας ,συνέπειας και αξιοπρέπειας που είναι αδιαπραγμάτευτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου